برپایی کلاس های حضوری بدون واکسیناسیون سراسری!
برپایی کلاس های حضوری بدون واکسیناسیون سراسری!
درحالی که بسیاری از کشور‌ها واکسینه کردن دانشجویان‌ را شرط بازگشایی دانشگاه‌ها اعلام کردند؛ اما در ایران خبری از تزریق واکسن کرونا به دانشجویان غیرپزشکی برای برپایی کلاس‌های حضوری نیست.

روز‌های کرونایی به روز‌های واکسیناسیون تبدیل شده است و دیگر کسی به دنبال کشف واکسن برای نابودی این ویروس منحوس نیست. کل دنیا در پی خرید دوز‌های نجات‌بخش یا تولید نمونه‌های الگو گرفته شده هستند. پیر و جوان، بیمار وغیربیمار همه به دنبال راهی هستند تا زودتر از بقیه واکسن بزنند و جان خود را در برابر ویروس کرونا محفوظ نگه دارند. اما با توجه به اینکه امکان تولید انبوه واکسن کرونا هنوز در جای جای دنیا میسر نشده است مردم برای واکسیناسیون اولویت‌بندی شدند.

اولویت‌بندی واکسیناسیون در کشور‌های مختلف متناسب با نیاز و برنامه‌ریزی‌های آن‌ها انجام می‌شود و معمولا کادر درمان در صف اول هستند. موضوعی که با شروع واکسیناسیون بیش از همه به چشم می‌آید و قشر جوان را نگران کرده است، زمزمه‌های بازگشایی دانشگاه‌ها و آغاز کلاس‌های حضوری از نیمه دوم سال یا همان سال تحصیلی جدید است.

مسئولان دانشگاهی دغدغه واکسیناسیون دانشجویان را دارند

مسئولان دانشگاهی تعدادی از کشور‌ها برای رفع این نگرانی دانشجویان‌شان، واکسیناسیون آن‌ها را طی نامه‌ای از مسئولان بهداشت و درمان کشورشان خواستار شدند و این قول را به دانشجویان داده‌اند که تا این امر محقق نشود کلاسی را به صورت حضوری برگزار نخواهند کرد.
در آمریکا علیرغم آنکه نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند از هر ۵ نفر یک نفر به دریافت واکسن تمایلی ندارد، اما ۳۰ دانشگاه آن کشور طی نامه‌ای خواستار واکسیناسیون دانشجویان‌شان شدند و آن را ضرورتی برای برگزاری حضوری کلاس‌ها دانستند. دانشگاه‌های آمریکایی درحقیقت شرط حضور دانشجویان و کارمندان خود را از ترم تحصیلی آینده، واکسیناسیون می‌دانند. البته ناگفته نماند که این شرط دانشگاه‌ها همراه با زور و اجبار دانشجویان نیست و آن‌ها با اعمال سیاست‌های تشویقی، دانشجویان و کارکنان خود را به سمت تزریق واکسن سوق می‌دهند.

شرط بازگشت به دانشگاه بریتانیایی‌ها

دولت انگلیس هم که از کریسمس سال گذشته با بحران کرونا و تعطیلی دانشگاه‌ها روبه‌رو بوده، اعلام کرده است حدود یک میلیون دانشجوی این کشور که تاکنون به‌صورت مجازی آموزش می‌دیدند، می‌توانند از ماه آینده در دانشگاه حاضر شوند. البته این دولت حرفی درباره واکسیناسیون دانشجویان نزده و قرار است تمام دانشجویان هنگام بازگشت به محوطه دانشگاه تست ابتلا به کرونا دهند. این تصمیم پیرو صحبت روسای دانشگاه‌ها بوده که معتقدند رعایت محدودیت‌ها فقط برای دانشگاه‌ها غیرمنصفانه است چرا که تمام مغازه‌ها در حال فعالیت هستند و تنها دانشگاه‌ها تعطیل شده‌اند؛ بنابراین از ماه آتی آموزش در کشور‌های حوزه بریتانیا به صورت ترکیبی یعنی حضوری و آنلاین پیگیری خواهد شد.

ایجاد شرایط آموزش بهتر، اولویت دولت ایرلند

وزیر آموزش عالی ایرلند نیز اعلام کرد که چهار طرح آزمایشی تست سریع ابتلا به کرونا در چهار پردیس دانشگاهی انجام می‌شود تا مقدمات بازگشایی دانشگاه‌ها در سال تحصیلی جدید هرچه سریع‌تر فراهم شود. درواقع اولویت دولت و وزیر آموزش عالی این است که دانشجویان آموزش بهتری را نسبت به سال گذشته تجربه کنند.

علوم پزشکی‌ها درخواست‌شان را مکتوب کردند

اما از واکسیناسیون دانشجویان ایرانی و بازگشایی دانشگاه‌های پزشکی و غیرپزشکی کشور چه خبر؟ با اعلام خبر واکسیناسیون دانشجویان کشور‌های مختلف و حرف و حدیث‌های مربوط به آن، جمعی از دانشگاه‌های علوم پزشکی نیز برای دانشجویان‌شان از مسئولان بهداشت و درمان کشور خواستار واکسن شدند و بر این امر تاکید کردند. تا جایی که معاون آموزشی وزارت بهداشت طی نامه‌ای خطاب به روسای دانشگاه‌ها اعلام کرد زمینه تزریق واکسن به دانشجویان علوم پزشکی با اولویت نخست را هرچه سریع‌تر فراهم می‌کند.

البته حقدوست در نامه خود مطرح کرده است که شیوه تزریق باید منطبق بر دستورالعمل‌های مشترک معاونت بهداشت و آموزش وزارت بهداشت باشد تا تفاوت در بین عملکرد دانشگاه‌ها و ایجاد زمینه اعتراض به حداقل برسد.
نامه‌ها و درخواست‌هایی که به واکسیناسیون دانشجویان علوم پزشکی‌ ختم شد

آخرین خبر‌ها از این موضوع هم حاکی از آن است که واکسیناسیون ۵۷۰ دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی تهران و سایر دانشجویان دانشگاه‌ها به نوبت و مطابق با اولویت‌بندی انجام می‌شود. درحقیقت بر اساس سند ملی واکسیناسیون علیه بیماری کرونا فهرست اولویت‌ها برای دریافت واکسن در فاز اول شامل کارکنان خط اول ارائه خدمت به بیماران کرونا که در معرض خطر بالای ابتلا و انتقال عفونت به سایر اعضای جامعه هستند و فراگیران و دانشجویان و دستیاران فعال در دوره آموزشی بالینی پرسنل محسوب می‌شوند. البته سایر پرسنل تشخیصی، درمانی، خدمات، انتظامات، اداری، عملیاتی مرتبط با بیماران کرونایی هم در این سند فهرست شده‌اند.

بر این اساس اولویت اول واکسیناسیون دانشجویان علوم پزشکی برای دستیاران تخصص، فوق تخصص و فلوشیپ، دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی در مرحله کارآموزی و کارورزی، پرستاران در مرحله کارآموزی در عرصه؛ اولویت دوم برای دانشجویان سال سوم تا پنجم رشته پزشکی و رشته‌های مرتبط با بیماران و اولویت سوم مختص دانشجویان سایر رشته‌های علوم پایه پزشکی می‌شود.
انشجویان غیرپزشکی کجای فهرست واکسیناسیون هستند؟

این درحالی است که در فهرست و اولویت‌بندی‌های اعلام شده خبری از واکسیناسیون دانشجویان غیرعلوم پزشکی نیست و علیرغم آنکه زمزمه‌های بازگشایی دانشگاه‌ها و برگزاری کلاس‌های حضوری در کنار آموزش‌های مجازی از مهرماه امسال مطرح است، اما دانشجویان همچون سایر قشر‌های جامعه باید تا زمان واکسیناسیون عمومی منتظر بمانند.

دانشجویان پزشکی و غیرپزشکی در شرایط یکسان واکسینه شوند

منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در این باره گفت: خواهش ما از وزیر بهداشت این بود که اگر قرار است در مجموعه دانشگاهی وزارت بهداشت در حد عمومی تزریق واکسن به دانشجویان انجام شود، در شرایط مساوی اولویت واکسیناسیون دانشجویان را به مجموعه دانشجویان وزارت علوم هم تسری دهند.

وی درباره نتیجه آخرین رایزنی‌ها برای تزریق واکسن کرونا به دانشجویان زیرمجموعه وزارت علوم گفت: همه این مسائل را به وزارت بهداشت واگذار کردیم؛ درباره بحث واکسیناسیون خانواده دانشگاهی وزارت علوم صحبتی خارج از روال نداشتیم. علاقه‌مند هستیم آموزش‌های حضوری هرچه زودتر شکل بگیرد و دانشجویان در دانشگاه‌ها حضور پیدا کنند. اگر در سایه تزریق واکسن این امر محقق شود، از آن استقبال می‌کنیم.

وقتی صفر تا صد تصمیمات به ستاد کرونا واگذار می‌شود

وزارت علوم و دانشگاه‌های تحت نظارتش در این روز‌های کرونایی به خودی خود نشان دادند که در مدیریت مسائل و برنامه‌ریزی برای شرایط بحرانی آنطور که باید تلاشی ندارند و تنها خود و تصمیمات را به ستاد ملی مبارزه با کرونا سپرده‌اند. بار‌ها شده است که برای نحوه برگزاری کلاس‌ها، امتحانات و به طور کلی بازگشایی دانشگاه‌ها تصمیمات خود را منوط به تصمیم و رای ستاد کرونا دانستند درحالی که در این مسیر می‌توانستند آسیب‌های ناشی از کرونا به جامعه دانشگاهی را بیان و پیشنهادات مرتبط ارائه کنند همانطور که روسای دانشگاه‌های بریتانیایی نسبت به ضرر و زیان تعطیلی دانشگاه‌ها به مسئولان‌شان هشدار دادند و با اقدامی برنامه‌ریزی شده، دانشگاه‌های آن کشور به حالت سابق خود برمی‌گردند.

شرایط کشور و اهمیت اولویت‌بندی‌های واکسیناسیون را می‌دانیم، می‌دانیم که قشر‌هایی همچون کادر درمان، افراد بیمار و سالخورده بیش از بقیه در معرض آسیب قرار دارند و برای تزریق واکسن باید در اولویت قرار بگیرند، اما وقتی مسئولان از بازگشایی دانشگاه‌ها بدون اعلام هرگونه خبر از واکسیناسیون، گرفتن تست یا حتی پروتکل و دستورالعمل بهداشتی صحبت می‌کنند، وضعیت نگران کننده به نظر می‌رسد.