جای خالی ال جی و سامسونگ در بازار پر شد / مسئولین حواسشان به مرزها باشد
جای خالی ال جی و سامسونگ در بازار پر شد / مسئولین حواسشان به مرزها باشد
سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی درباره بازگشت ال جی و سامسونگ به بازار ایران گفت: مقداری در بازار لوازم خانگی با کمبود مواجه بودیم که توانستیم با همان میزان تولید، نیاز بازار را تامین کنیم و نیازی به واردات کالای خارجی نداریم.

زمزمه های لغو تحریم های ایران دوباره شرکت های خارجی را بر آن داشته است تا به محض لغو تحریم ها به بازار ایران باز گردند. همین چند هفته پیش بود که زمزمه های بازگشت رنو به بازار ایران مطرح شد. حالا هم صحبت هایی پیرامون بازگشت دو شرکت ساخت لوازم خانگی ال جی و سامسونگ مطرح شده است.

البته اشاره به این نکته ضروری است که اخیرا معاون دادستان کل کشور طی مصاحبه ای اظهار داشت: امروز در حوزه قضایی اجازه نمی دهیم که دوباره برای شرکت های خارجی فرش قرمز پهن کنیم. قوه قضاییه نه در حوزه لوازم خانگی و نه هیچ محصولی که مشابه داخلی دارد، اجازه واردات نمی‌دهد.

هر چند که در حوزه گفتار هم اکنون اعلام می شود که اجازه حضور این شرکت ها در بازار ایران داده نمی شود اما باید به هر حال به این پرسش نیز پاسخ داد که آیا هم اکنون نیازی به حضور این دو شرکت ساخت لوازم خانگی در ایران هست؟ چگونه می توان از حضور این دو شرکت در ایران بهره برد که به شرکت های مشابه داخلی لطمه ای وارد نشود؟ وضعیت بازار لوازم خانگی چگونه است و آیا احتمال کاهش قیمت در آینده وجود دارد؟

این پرسش ها در گفتگویی با حمیدرضا غزنوی سخنگوی انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی پاسخ داده شده است که در ادامه می آید. اما قبل از آن باید بدانیم که این دو شرکت تا قبل از خروج خود از ایران، چند درصد سهم بازار لوازم خانگی را بر عهده داشتند و با خروج آن ها از بازار ایران چه برندهایی جایگزین آن ها شدند؟

سهم ال جی و سامسونگ از بازار ایران تا قبل از تحریم ها چقدر بود؟

تا قبل از آغاز تحریم ها آمارها نشان می داد که ارزش بازار لوازم خانگی کشور حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان بوده است که از این میزان ۲۳ هزار میلیارد تومان در دست ۱۰ برند خارجی و تنها ۷ هزار میلیارد تومان آن در دست ۶۰۰ کارخانه داخلی بود. بنابراین ۷۵ درصد بازار لوازم خانگی در اختیار ۱۰ برند خارجی و تنها ۲۵ درصد در اختیار ۶۰۰ کارخانه داخلی بود. طبق آمار موجود، سهم سامسونگ و ال جی از ۷۵ درصد بازار لوازم خانگی که در اختیار برندهای خارجی بوده است، ۵۰ درصد بوده است.

با خروج سامسونگ و ال جی چه برندهایی جایگزین این دو شرکت شدند؟

با خروج دو برند سامسونگ و ال جی خبرها حکایت از آن داشت که دو برند سام و جی پلاس جایگزین آن ها شدند.

جی پلاس یکی از زیر مجموعه های گلدیران بود که پیش از این کار مونتاژ قطعات برند ال جی را برعهده داشت. فعالیت این شرکت بیشتر در حوزه تولید تلویزیون است و تلویزیون های این برند در اواخر سال ۱۳۹۷ روانه بازار شدند. تلویزیون های جی پلاس در سیرجان تولید می شوند.

اما برند سام که یکی از زیر مجموعه های شرکت سام سرویس می باشد، کار خود را از سال ۱۳۹۲ آغاز کرده و بیش از ۱۰۰ نوع محصول را تولید می کند، بنابراین محصولات تولیدی آن تنوع بیشتری نسبت به جی پلاس دارند. هم اکنون این شرکت محصولاتی مانند ماشین ظرفشویی، یخچال و فریزر، اجاق گاز، کولر گازی، پنکه، اتوبخار، بخارشوی، شوفاژ برقی، جارو شارژی، زودپز و پلوپز دیجیتال، سرخ کن، آبسردکن، چای ساز، کتری برقی، قهوه ساز و … تولید می کند.

آیا نیازی به بازگشت این دو شرکت به بازار ایران هست؟ نحوه همکاری با این دو شرکت باید چگونه باشد؟

حمیدرضا غزنوی سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی گفت: در ابتدا امیدواریم که مذاکرات و برجام به نتیجه برسد و منفعت آن به کشور برسد اما ضرر آن عاید کشور نشود.

وی افزود: ضرر این است که مسئولین هوشیار باشند که دلارهای نفتی را خرج واردات کالاهای مصرفی و کالاهای بادوام مصرفی نکنند. این دلارهای نفتی را در صندوق ذخیره ارزی قرار دهند و با آنها مواد اولیه و ماشین آلات وارد کشور کنیم. حتی واردات مواد اولیه نیز باید تا یک تاریخ مشخصی صورت گیرد و برنامه ریزی برای تولید این مواد اولیه در داخل کشور داشته باشیم.

غزنوی ادامه داد: اگر این اتفاقات رخ دهد و حواس مسئولین به مرزهای اقتصادی کشور هم باشد که این مذاکرات خوب است اما اگر با به سرانجام رسیدن این مذاکرت درب های اقتصادی کشور باز شود و از مرزهای اقتصادی حفاظت و حراست نشود این مذاکرات خوب نخواهد بود.

وی درباره بازگشت دو شرکت ال جی و سامسونگ به بازار ایران نیز گفت: مقداری بازار لوازم خانگی با کمبود مواجه بود که ما توانستیم با همان میزان تولید، نیاز بازار را تامین کنیم. بنابراین دلیلی وجود ندارد که ما بخواهیم کالای خارجی وارد کنیم. پرسش من این است که آیا کره ای ها اجازه وارد شدن کالای ایرانی به بازارهای خود را می دهند؟ قطعا پاسخ منفی است. بنابراین دلیلی وجود ندارد حالا هم که ما نیاز بازار را تامین کردیم اجازه داده شود که این شرکت های کره ای کالای خود را به بازار ایران وارد کنند. غزنوی افزود: ولی به نظر من می توان به آن ها اجازه داد تا واحدهای R&D و قطعه سازی در ایران تاسیس کنند. همچنین این شرکت ها می توانند در کالاهایی مانند تلفن همراه سرمایه گذاری کنند.

شرایط بازار لوازم خانگی چگونه است؟ آیا می توان انتظار ارزان شدن لوازم خانگی را داشت؟

سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی در پاسخ به این پرسش ها نیز گفت: بازار که هم اکنون بسته است اما وزارت صمت اعلام کرد که ما به میزان نیاز بازار تولید انجام داده ایم. وی درباره کاهش قیمت لوازم خانگی نیز گفت: چه دلیلی وجود دارد که هم اکنون قیمت ها کاهش پیدا کند؟ وقتی اتفاق خاصی نیفتاده است و قیمت مواد اولیه رو به افزایش است دلیلی وجود ندارد که قیمت لوازم خانگی کاهش یابد. البته ما بسیار خواهان این هستیم که قیمت ها کاهش یابد و مردم در رفاه باشند اما متاسفانه قیمت مواد اولیه رو به افزایش است.

  • منبع خبر : تابناک